30 Απρ 2012

Nohutlu Pilav που λεγε κι η μακαρίτισσα η γιαγιά μου



   Αυτή τη συνταγή την έκανε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου,βέβαια από τα χεράκια της δεν πρόλαβα να φάω,αλλά ευτυχώς το έφτιαχνε η μάνα μου και το μαγειρεύει εξαιρετικά κι η γυναίκα μου, καλή της ώρα.Στην Πόλη το συναντάμε να το σερβίρουν σε πιατάκι ή λαδόκολλα στο δρόμο σε καροτσάκι,όπως αυτά του ποπ κορν .Αν βρεθείτε στην Πόλη μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε,για όσους δεν σκοπεύουν να πάνε σύντομα ας δοκιμάσουν να το μαγειρέψουν.

ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι μακρύκοκκο ρύζι
2 κουταλιές της σούπας κριθαράκι
1 ½ ζωμό κότας, ζεστό
½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

   Πλένουμε το ρύζι αρκετές φορές με ζεστό νερό και το στραγγίζουμε. Καλύψτε το ρύζι με ζεστό νερό και αφήστε το για 15-20 λεπτά και μετά στραγγίζουμε πάλι. Αν δεν έχετε χρόνο για αυτό, απλά πλύνετε το ρύζι και στη συνέχεια στραγγίζεται. Τοποθετούμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κριθαράκι σε χαμηλή φωτιά, τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει. Μην το τηγανίσετε πολύ, πάρτε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις το δείτε  χρυσοκαφέ και προσθέστε το ρύζι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε και πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό κοτόπουλου (Αν αφήσατε το ρύζι σε νερό πριν το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό αλλιώς  2 ½ φλιτζάνια). Προσθέστε το αλάτι και κλείστε το καπάκι, ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Εν τω μεταξύ μπορείτε να ανακατεύετε μία ή δύο φορές. Τέλος προσθέτουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε. Αφήστε το πιλάφι σταθεί για περίπου 5-10 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Ταιριάζει εξαίσια με γιαούρτι σακούλας.Εγώ το προτιμώ με πρόβειο (να χει και την πετσούλα του)
Απ την άλλη το συγκεκριμένο πιάτο είναι και συνοδευτικό του
Άδανα κεμπάπ,αλλά μην τα πούμε όλα μαζί να χουμε να γράψουμε και κάτι άλλο.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!

ΥΓ: Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού στο νερό, για να λάμψει το πιλάφι.Άλλη μια παραλλαγή είναι χωρίς το τηγανητό κριθαράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: